Cum să-ți alegi racheta potrivită?

Dacă ești începător sau avansat, cumpărarea unei rachete este o achiziție importantă și alegerea uneia potrivite poate avea o influență mare pentru jocul tău. Câteva sfaturi utile pentru a face cea mai bună alegere:

1. Mărimea mânerului unei rachete variază între L1 și L5, iar cea mai utilizată de adulți este L3. Sunt multe repere după ce te poți ghida, însă eu recomand ca atunci când strângi racheta să simți că o poți controla ușor. Dacă crezi că mărimea mânerului este prea mică, poți să adaugi un overgrip, care îți va da o senzație și mai plăcută.

2. Mărimea suprafeței de lovire (capul rachetei) depinde de nivelul tău de joc și variază între 550 cm² și 870 cm², cele mai folosite fiind între 600 cm² și 700 cm². Pentru începători recomand o suprafață mai mare de lovire.

3. Greutatea rachetei și materialele folosite. Majoritatea rachetelor sunt făcute din grafit, un material ușor, care generează un raport foarte bun între putere și control. Pentru începători sunt bune și rachetele din aluminiu sau titan, fiind mai ușore. Pentru jucătorii avansați recomand o rachetă mai grea, peste 280 g, care transmite în braț mai puține vibrații și imprimă o viteză mai mare mingiei lovite.

4. Tensiunea racordajului este variază de obicei între 20 – 30 kg și este foarte importantă pentru jucătorii mai avansați, care își racordează racheta în funcție de condițiile de joc; o tensiune mai mare însemnă mai mult control, o tensiune mai mică însemnă mai multă putere.

Beneficiile tenisului

Tenisul este unul dintre cele mai populare sporturi, în care accidentările grave sunt foarte rare, un sport plăcut şi practicabil la toate nivelurile de joc. Există numeroase studii care definesc tenisul a fi o activitate care îmbunătățește sănătatea, fiind un sport care poate fi practicat la orice vârstă.
În timpul unui joc de tenis, ritmul cardiac crește, și corpul, în general rămâne într-o stare aerobă pe întreaga durată a jocului. În același timp, natura explozivă a mișcărilor necesare pentru a acoperi terenul de tenis dezvoltă forța, coordonarea, flexibilitatea, echilibrul si agilitatea astfel că jucătorul de tenis face efort fizic intens într-o perioadă scurtă de timp. Oamenii de știință au aflat că modul ideal de a dezvolta capacitatea fizică a unei persoane este efortul fizic în intervale, care constau în creșterea bătăilor inimii urmate de o pauză scurtă de recuperare înainte de a crește din nou. Și exact acest lucru se întâmplă în timpul jocului de tenis. De aceea jucătorii de tenis profesioniști sunt printre cei mai în formă atleți.
După ce a studiat timp de 20 de ani peste 10 000 de oameni care practică tenisul, Dr. Ralph Paffenbarger, profesor de medicină atât la Universitatea Standford cât și la Harvard, cunoscut pe plan internațional pentru studiile care măresc longevitatea prin sport, a concluzionat că practicarea tenisului înjumătățește riscul de deces din orice cauză. Mai exact, îmbunătățește sistemul imunitar și reduce riscul apariției accidentelor vasculare.
Într-un alt studiu, Dr. Joan Finn, de la Southern Conneticut University a descoperit că practicanții tenisului au obținut punctajele cele mai mari în ceea ce privește vigoarea, optimismul și încrederea de sine, și cele mai mici în ceea ce privește depresia, supărarea, confuzia, anxietatea si tensiunea, comparativ cu practicanții de alte sporturi sau persoane care nu practică niciun sport.
Cercetatorii de la Universitatea din Illinois susțin că practicarea jocului de tenis care necesită un ritm alert al gândirii în luarea deciziilor, genereaza noi conexiuni între neuroni, promovând astfel o dezvoltare continuă a creierului pe toată durata vieții. De asemenea, jocul de tenis îmbunătățește coordonarea mână-ochi, atenția periferică și gândirea tactică.

Conținutul unui antrenament de tenis

Încălzirea o vei face printr-o alergare ușoară și câteva exerciții de gimnastică; jucătorii mai avansați mai fac și exerciții specifice de deplasare. Acestă parte a antrenamentului are scopul de a-ți pregăti corpul pentru efort. Crește fluxul sanguin, se mărește temperatura corpului și se activează SNC. O încălzire corectă are o importanță foarte mare în a preveni accidentările.
În partea principală se folosesc metodele teoretice și practice pentru a atinge obiectivele stabilite la începutul antrenamentului.
Încheierea o poți face printr-o alergare ușoară și câteva exerciții de stretching, în special pentru brațe și picioare, elementele corpului cele mai folosite în antenamentul de tenis.

Cum să îți alegi încălțămintea de tenis?

Cea mai uzată parte din echipament este încălțămintea, datorită faptului că tenisul este un sport ce necesită frecvent schimbări de direcție într-un mod imprevizibil (înainte-înapoi, stânga-dreapta). Alegerea tălpii potrivite pentru pantofii tăi de tenis o poți face în funcție de suprafața terenului de tenis pe care joci (zgură, ciment, iarbă, sintetic), cel mai popular model de talpă fiind cel cu striații în zig-zag, foarte eficient pentru zgură. Materialele folosite trebuie să îți confere stabilitate laterală, pentru schimbările de direcție și să absoarbă șocul cu solul, pentru sărituri, indiferent de poziția în care aterizezi – pe călcâi, toată talpa sau pe vârf. În interiorul pantofului de tenis laba piciorului trebuie să rămână cât mai fixă, fără a se mișca prea mult în față sau în spate. Poți testa flexibilitatea pantofului îndoindu-l cu mâinile în zona boltei labei piciorului, ca și cum ai face o mișcare naturală a tălpii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>